Chorwacja to kraj, który zachwyca. Piękne widoki, życzliwi mieszkańcy, niezwykłe zakątki i coś, co doceni każdy smakosz – wyjątkowa kuchnia. W zależności od tego, czy jest się w głębi lądu, czy na wybrzeżu można dostrzec znaczące różnice, dlatego warto zajrzeć w obie części kraju. Kuchnia chorwacka jest niezwykle różnorodna, co sprawia, że codziennie można posmakować innych specjałów.
Czego warto spróbować w Chorwacji?
Oprócz różnorodności można śmiało powiedzieć, że na chorwacką kuchnię mają wpływ wszelakie kraje. Nad Adriatykiem chociażby można spróbować włoskich makaronów czy pizzy, a już w głębi kraju smaków środkowoeuropejskich, czyli ciast z kremem czy pieczonego mięsa.
Co jedzą Chorwaci na śniadanie? Takim sztampowym daniem czy może przekąską poranną jest burek – to słone ciasto z serem lub mięsem. Poza tym, już raczej w ciągu dnia, czy wieczorami, uwielbiają jeść owoce morza. Są one słynne przede wszystkim w Dalmacji i na Istrii.
Dania z owoców morza podaje się z oliwą, czosnkiem, natką pietruszki oraz białym winem. Słynne przystawki zaś to najczęściej małże i sałatka z ośmiornicy. Poza tym lokalną potrawą jest czarne risotto z krewetkami lub sosem z mątwy. Będąc w Mljet warto spróbować homarów.
Z mięs najbardziej popularna jest jagnięcina, a z deserów słynne naleśniki z czekoladą, lodami i orzechami, jak również ciasta z serem, jabłkami oraz czereśniami. Znanym przysmakiem w Chorwacji jest także strukli, czyli ciasto zawijane z twarogiem oraz smażonymi okruchami. To wielka specjalność w rejonie Zagroje.
Najlepsze wina oraz słynna chorwacka rakija
Bardzo często w restauracjach tuż przed samym posiłkiem podaje jest rakiję, czyli kieliszek mocnego alkoholu, który ma aromat ziół lub też owoców. Najbardziej doceniane są odmiany Pelinkovac (cierpka, bursztynowa) oraz Travarica (z pachnących traw). Będąc w terenach górskich – takich jak rejon Lika – koniecznie trzeba spróbować śliwowicy, a jeśli chodzi o wina to w Istrii przodują czerwony Teran oraz biała Malvazija, a w Dalmacji Plavac podawany na wyspie Vis oraz Hvar, a także Dingae z półwyspu Peljesac.
Chorwacja zaciekawia bogactwem smaków oraz kompozycji. Tutejsze jedzenie jest ciekawe i najczęściej zdrowe, a trunki znakomite. Do tego należy dodać wspaniałą przyrodę, piękne zakątki oraz słońce, a także to, że kraj ten znajduje się wszak niedaleko i już mamy idealne wakacje dla całej rodziny, grupy przyjaciół, czy zakochanych. A na pewno smakoszy którzy lubią próbować nowych rzeczy.